Boendeinformation

Andrahandsuthyrning

Den som vill hyra ut sin lägenhet i andrahand måste enligt lag ansöka om tillstånd från bostadsrättsföreningen. Mer information om andrahandsuthyrning finns på Fastighetsägarnas hemsida.

Ifylld ansökan skickas till Fastighetsägarna: kundservice@fastighetsagarna.se. Tillstånd lämnas för ett år i taget.

Av den medlem som hyr ut sin lägenhet i andra hand debiteras en extra summa motsvarande 10% av ett prisbasbelopp som tillägg till ordinarie avgift till föreningen. Summan debiteras månadsvis och motsvarar 478 kr/mån för 2024.

Vi tillåter inte uthyrning via Airbnb eller liknande tjänster.

Branddörr

Vissa bostadsrättsägare har valt att installera branddörrar till sina lägenheter. Förutom skydd vid eventuell brand isolerar dessa dörrar även ljud från trapphuset. Är du intresserad? Kontakta styrelsen för mer information.

Brandvarnare

Det är obligatoriskt för alla boende att ha minst en fungerande brandvarnare i sin lägenhet. Att bo utan brandvarnare kan vara livsfarligt samtidigt som en brand drabbar alla boende i vår fastighet.

Bredband

Bredband ingår i bostadsrättsföreningens avgift. Vår bredbandsleverantör är Ownit med en hastighet på 1000/1000 Mbit/s med fast IP-adress. För frågor kring bredbandet kontakta Ownits kundservice.

Cykelrum

I fastigheten finns två rymliga cykelrum på källarplanet. Var försiktig med andras cyklar och tänk på att inte ställa din cykel i vägen för någon annans.

Fläkt i köket

För att fastighetens ventilationssystem ska fungera korrekt är det endast tillåtet med kolfilterfläkt i köket.

Förändringar i lägenheten

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får till exempel lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket.

Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, till exempel om du vill ta ner en vägg eller dra nya rör i kök och badrum. För att få styrelsens tillstånd för att riva en vägg krävs att en auktoriserad person intygar att väggen ej är bärande. Kontakta styrelsen för mer information.

Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när du utför störande arbeten i lägenheten. Informera genom att sätta upp en lapp på anslagstavlan vid porten. Störande arbeten bör i första hand utföras under dagtid. Det är förbjudet att utföra störande arbeten vardagar 20:00 – 07:00 samt under helgdagar 18:00 – 10:00.

Hobbyrum

I föreningens nyligen iordningställda hobbyrum på källarplan får medlemmarna tillgång till utrymme för att skapa och uttrycka sig själva.

Grovsopor

Föreningen har inget grovsoprum utan du får själv se till att avlägsna dessa sopor från fastigheten. Föreningen bekostar regelbundet en större säckar i samband med städning av gemensamma utrymmen. Då kan du passa på att kasta mindre saker. Större saker som stora möbler och byggavfall får du själv transportera bort. I säckarna får vi inte heller slänga miljöfarligt avfall eller el-skrot.

Miljöfarligt avfall som färg, lösningsmedel, kemikalier mm får inte slängas i soppåsen eller hällas ut i avloppet. Du lämnar det istället på en miljöstation eller på en Återvinningscentral.

El-skrot, det vill säga allt med sladd eller batteri, får inte slängas i soporna utan måste lämnas på en återvinningscentral. Batterier ska lämnas i särskilda behållare.

Närmaste miljöstation för miljöfarligt avfall och el-skrot är Miljöstation Södermalm.

Hissen

Om du ska renovera så se till att du själv eller den firma som hjälper dig med renoveringen skyddar hissen med skyddspapp. Det blir lätt repor på hissens väggar och tak nämligen.

Nycklar

Samtliga hushåll ska ha tilldelats tre stycken nycklar till entréport / källare / tvättstuga / cykelrum / förråd / soprum. Om ni önskar fler nycklar måste beställning ske genom styrelsen som i sin tur kontaktar föreningens nyckelleverantör.

Parkering

Boende i Brf Skrovet 8 kan ansöka om boendeparkering hos Stockholms stad.

Stockholms stads boendeparkering.

Soprum

Fastighetens soprum i entréplan är endast avsett för hushållssopor och matavfall. Hjälp till att källsortera genom att lämna in plast, glas, metall, kartonger, tidningar samt batterier på de återvinningsstationer som finns på Folkskolegatan samt på Reimersholmsgatan. Det här förhindrar överfulla sopkärl och bidrar till en bättre miljö. Farligt avfall, el-skrot etc. ansvarar du själv för att lämna vid en miljöstation. Föreningen ger möjlighet att slänga blandat avfall i samband med städdagarna två gånger per år.

Takterrass

Takterrassen är en perfekt plats för att ta dagens första kaffe.

Trapphuset

Det är allas vårat ansvar att hålla trapphuset fritt från föremål. Att trapphus och entré måste vara fritt från föremål är lagstiftat om. Detta gäller även barnvagnar, cyklar, och så vidare. Självklart är det ej tillåtet att slänga/ställa gamla möbler och andra grovsopor i trapphuset.

TV via Tele2

TV-utbudet i fastigheten är från och med 2020-05-26 helt digitalt. Följande kanaler ingår i abonnemangsfritt utbud: SVT1, SVT2, SVT24, Barnkanalen, Kunskapskanalen, TV3, TV4, Kanal 5, TV6, Sjuan, TV8, Kanal 9, Kanal 11, ATG Live och eventuella lokala kanaler. För mer information se https://www.tele2.se/kundservice/tv-och-play/kom-igang-med-digital-tvcomhem.se/digitalisering. För frågor kontakta Tele2s kundtjänst.

Tvättstugan

Formulär för bokning av tvättstugetid finns på utsidan av dörren till tvättstugan.

  • Boka endast en tvättid åt gången, ny bokning sker efter förbrukad tvättid.
  • Den bokade tvättiden får disponeras på det sätt som passar den som bokat, bokningen får inte tas i bruk av någon annan.

Håll rent efter dig själv när du tvättar. Hjälps vi alla åt att hålla rent blir det trevligare att använda tvättstugan. Se till att alla luckor på tvättmaskinerna lämnas öppna för att förhindra mögelbildning.

Ventilation

Ventilationen är så kallad förstärkt självdrag. Det är viktigt att hålla ventilerna under fönstren öppna så att luft kan komma in. Med stängda ventiler tas luften istället från trapphus och otätheter i byggnadsstommen, vilket leder till dålig lukt. Ha badrumsdörren på glänt och ventilen i badrummet öppen.